pondělí 24. března 2014

Dům u mešity

Včera jsem dočetla román Dům u mešity spisovatele Kadera Abdolaha. Zdánlivě obyčejný příběh jedné íránské rodiny, žijící svůj všednodenní život v domě, který přiléhá k mešitě ve městě Senedžan. Patriarcha rodu, prodejce koberců Aga Džan tu se svou manželkou Fachri Sadat, dětmi, slepým Muezzinem a dalšími postavami zažívá období klidu a prosperity, které však v průběhu let střídá teror a perzekuce způsobené nástupem ajatolláha Chomejního a jeho věrných k moci. Knihu jsem si koupila ve slevě, takříkajíc "na blind", ale rozhodně jsem nelitovala ani jedné koruny. Jakmile se do příběhu začtete, úplně vás pohltí, bojíte se o své oblíbence, nesnášíte prodejné soudce a tyrany, a celkově jste po dočtení poslední kapitoly dost zklamaní, že už je konec.
Ne nadarmo byl román Dům u mešity vyhlášený nejlepším nizozemským románem všech dob. Kader Abdolah se sice narodil v Íránu, ale v současné době žije právě v Nizozemí a svou zkušenost s touto zemí zakomponoval i do knihy, kde jedna z hlavních postav, inspirovaná skutečným osudem Abdolaha, nakonec uteče do země tulipánů.
Přiznám se, že mám pro knihy arabských autorů (ať už žijí kdekoli) slabost. Vždycky mě překvapí, jak arabští spisovatelé popisují běžné radosti a starosti, jak se dívají na narození a smrt, na truchlení, jaké jsou zvyky mužů a žen... tohle mě nikdy nepřestane bavit. V Domě u mešity se navíc hojně cituje z Koránu a perské poezie a je zde popsán chod mešity včetně všech úkonů před a v průběhu modlitby, takže se člověk doví hodně zajímavých faktů. Vzadu v knize je slovníček perských a arabských výrazů, na které při četbě narazíte, což oceňuji jako velmi dobrý nápad, usnadňující orientaci v textu.
Měla bych také vyzdvihnout kvalitní a citlivý překlad a mimořádně zdařilé korektury, kde jsem našla snad jen jeden překlep. Je vidět, že si Kniha Zlín dala skutečně záležet na vysoké úrovni. Celkově mohu knihu jedině doporučit, pokud rádi čtete o islámu, bazarech, prostém životě, vlídné moudrosti a důležitých okamžicích světových dějin, bude vás Dům u mešity určitě bavit.

Celkové hodnocení: 100%
Kader Abdolah: Dům u mešity
Vydalo nakladatelství Zlín v edici Fleet, 2011, počet stran 406.






2 komentáře:

  1. Děkuji za doporučení. Většinou čtu romány anglo-amerických autorů, ale občas si umím udělat radost něčím exotickým a toto vypadá, že je to to pravé ořechové. Zapsáno do nekonečného seznamu knih k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, je to opravdu nádherná knížka, ale je fakt, že arabští autoři obecně mají trochu jiný pohled na život, třeba smrti nepřikládají takový význam, jako narození. Ať se líbí:-)

      Vymazat